събота, 9 ноември 2013 г.

Για τον Andre Green (12.03.1927 – 22. 01.2012)

Το άρθρο πρωτοδημοσιέυτηκε στο διαδικτυακό περιοδικό "Ψυχογραφήματα" http://psychografimata.com/

Σαν σήμερα πριν από 85 χρόνια γεννήθηκε στο Κάιρο ο Αντρέ Γκριν, ένας απ’ τους πιο σημαντικούς σύγχρονους ψυχαναλυτές. Σε ηλικία 19 χρόνων εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, όπου και πέθανε λίγες μόλις μέρες πριν κλείσει τα 85 του έτη, στις 22 Ιανουαρίου 2012.
Ο Δρ. Γκριν σπούδασε ιατρική με ειδίκευση στην ψυχιατρική στην Ιατρική Σχολή Παρισίων. Ήταν μεταξύ των σημαντικότερων διανοητών της σύγχρονης ψυχανάλυσης και βρισκόταν σε συνεχή και άμεσο διάλογο με μερικά από τα κυριότερα ονόματα της ψυχαναλυτική σκέψης του 20ου αιώνα όπως Λακάν, Βίνικοττ, Μπιον όπως και με πολλούς άλλους σημαντικούς ψυχαναλυτές ανά το παγκόσμιω.
Το ερευνητικό του έργο έχει συμβάλει σημαντικά στην καλύτερη κατανόηση των «οριακών» περιπτώσεων. Η ψυχαναλυτική θεωρία οφείλει στον Δρ. Γκριν έννοιες όπως «νεκρή μητέρα», «απο-αντικειμενοποίηση», “thirdness” όπως και σημαντικά έργα για το συναίσθημα, τη γλώσσα, τις δυνάμεις της καταστροφικότηας, το «κακό», το ρόλο του αντικειμένου, τις ενορμήσεις και τη σεξουαλικότητα και την εισαγωγή του «αρνητικού». Επιπλέον, έχει συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση της μητρικής λειτουργίας και της σχέσης μεταξύ του δομικού σχηματισμού του νοητικού δικτύου και της αρνητικής ψευδαίσθησης για τη μητέρα.
Διετέλεσε διευθυντής του Ινστιτούτου Ψυχανάλυσης Παρισίων (1970-1975), αντι-πρόεδρος της Διεθνούς Ψυχαναλυτικής Εταιρίας (1975-1977) , πρόεδρος της Ψυχαναλυτικής Εταιρίας Παρισίων (1986-1989). Κατείχε πλήθος αξιωμάτων και τίτλων, μεταξύ των οποίων το Freud Memorial Professor στην έδρα του University College London.
Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Ένας μεγάλος αριθμός βιβλίων και άρθρων του έχουν γίνει κλασσικά για την ψυχαναλυτική σκέψη. Στα ελληνικά έχουν μεταφραστεί δύο βιβλία του: «Η ιδιωτική τρέλα. Ψυχανάλυση των οριακών περιπτώσεων» (εκδ. Καστανιώτη, 2002), «Το οιδιπόδειο σύμπλεγμα στην τραγωδία» (εκδ. Ικαρος, 2004). Επίσης συμμετείχε στο συλλογικό έργο «Η έννοια του αρνητικού στην Ψυχανάλυση» (εκδ. Νήσος).
Με το θάνατό του θεωρείται ότι κλείνει και μια εποχή για τους νεότερους ψυχαναλυτές.
Πηγή:
http://internationalpsychoanalysis.net/2012/01/24/the-societe-psychanalytique-de-paris-announcement-of-the-death-of-andre-green-translated-by-jonathan-house/


Няма коментари:

Публикуване на коментар